The Pink Grapefruit

Det här med frukost
Jag är verkligen en periodmänniska när det kommer till frukost. Hela hösten åt jag inget annat än havremjölk med banan, chiafrön och flingor. Efter några månader bytte jag ut bananen mot kiwi, och slutligen tröttnade jag helt. Då började jag äta osötad naturell soygurt med lite sirap, massa kanel och flingor. Och där är jag fortfarande. Jag kan inte tänka mig att äta något annat, faktum är att jag får nästan kväljningar när jag tänker på att äta gröt, och havremjölken jag åt hela hösten går knappt ner, likaså mackor. Känner någon igen sig?
 
Så för att inspirera mig själv och förhoppningsvis er också, tänker jag här lista en massa goda veganska frukostar. (Tryck på respektive rätt för att komma till receptet).
 
 
Proteinrik blandning mellan omelett och pannkaka. Jag är inte så glad för söta frukostar, så det här receptet faller mig definitivt i smaken.
 
Det här receptet har jag faktiskt provat och det är riktigt gott. Dock tar det tid att laga, så om man ska äta det här till frukost får man laga det kvällen innan.
 
 
 
Jag är ett stort fan av tofuröra med ris, och det här är en något nyttigare variant av det. Ska definitivt prova!
 
Jag har ärligt talat lite svårt för smoothies. Det är något med konsistensen som inte riktigt funkar för mig. Men den här lite tjockare varianten med yoghurt i ser faktiskt rätt god ut.
 
 
 
Jag blev bekant med frukost-tacon när jag reste runt i USA förra hösten, och jag tycker det är en riktigt smart grej! De går ju att fylla med i princip vad som helst och det tar inte lång tid att fixa.
 
Jag vet att jag skrev att jag får kväljningar av tanken på gröt... Men ugnsbakad gröt låter inte helt fel!
 
 
 
Det här är ett bra alternativ till den klassiska avokadomackan. Avokado är inte bra att äta just nu då avokadoodlingarna bidrar till miljöförstöring och hälsorisker för människor som bor nära odlingarna (läs mer här). Jag skulle nog ugnsrostat grönkålen en liten stund innan jag la det på mackan, då blir den sådär härligt krispig och smaken kommer fram mer.
 
Hur söt är inte den här?! Det ska tydligen bara vara i mikron i 1 minut, så det här kan man laga även när man har bråttom.
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Mina bästa tips inför mellandagsrean
 
Då var vi snart där igen. Julen är över och affärerna startar årets REA. Jag vill understryka att jag inte vill uppmuntra konsumtion, men i år har jag faktiskt ett par grejer jag behöver, och jag har väntat halva året på att köpa dem då jag vill spara pengar. Faktum är att jag brukar göra såhär och jag har blivit ganska rutinerad, så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips.
 
1. Vad behöver jag?
Se över din garderob och ditt hem. Behöver du något du inte har, har något blivit gammalt och trasigt? Jag gjorde en total utrensning av garderoben för några veckor sedan så jag har koll på vad jag har och vad jag behöver. Det är bra att göra utrensningen några veckor innan så att man hinner "gå in" garderoben och hinner uppleva om man har brist på strumpor eller vad det nu kan vara. Hamnade alla underkläderna i tvättkorgen innan det var dags att tvätta? Ja då kanske man ska investera i några nya par. Och det viktigaste av allt; Behöver du inget, så köp inget!
 
2. Gör en lista på det du ska ha, och HÅLL DIG TILL DEN
Hur många spontana REA-plagg har man inte kommit hem med som sedan bara hänger i garderoben orörda resten av året? Jag gör listor på allt jag behöver och sorterar det i kategorier, ibland också efter vilken affär jag ska köpa det i.
 
3. Kolla nätshopparna
Juldagen brukar vara en ganska slapp dag för mig. Då tar jag tillfället i akt och går igenom alla webbshoppar som kan tänkas innehålla de grejer jag söker. Ofta startar reaorna online den 25:e. Jag kollar då inte enbart webbaserade butiker, utan även webbshopparna till fysiska butiker. Genom att titta igenom utbudet online får jag en klarare bild av vad som finns i den fysiska butiken, och då blir det också lättare att veta vad man ska leta efter när man kommer dit.
 
Ett år hade jag sparat ner allt jag skulle ha på mobilen, gick till ett köpcentrum precis när de öppnade den 26:e, hittade snabbt grejerna jag skulle ha, och eftersom det var så tidigt kunde jag prova allt i lugn och ro. Jag köpte sedan det som var bra och gick hem igen, lagom tills andra människor hade börjat strömma till affärerna. Ingen stress och inga onödiga köp.
En gång i månaden går jag sönder
 
Jag vaknar upp. Jag har planerat att sitta och jobba på ett nytt projekt då jag jobbar hemifrån just denna dag, men något känns inte riktigt rätt. Jag ligger kvar och blickar ut mot molnen som passerar långsamt. Jag tänker inte på något alls, jag bara iakttar. Magen kurrar av hunger och munnen törstar efter vatten. Men jag ligger kvar. Det tar inte lång tid innan hungern griper tag ordentligt och det känns som att den suger in alla mina inre organ i brist på annat. Men jag ligger kvar, för idag är jag inte helt hundra.

Jag tar fram mobilen och kollar igenom sociala medier. Ser en bild på en glad vän och känner hur det vattnas i ögonen. Är det glädje jag känner? Avundsjuka? Sorg? Vem vet. Jag hejdar snabbt den spontana explosiva gråtattacken genom att scrolla vidare. Tre hejdade gråtattacker senare är jag redo att ta mig an dagen, eller i alla fall ta mig ur sängen för att få i mig mat.

Det har nu gått några timmar och jag har inte fått något gjort. Jag sitter och stirrar på skärmen och mina händer försöker lite halvhjärtat öppna ett nytt dokument och trycka på lite knappar, men det blir liksom inte bra. ”Inget blir bra”. ”Jag är inte bra”. ”Livet suger”. ”Varför suger allt??”. ”Jag orkar inte med den här dagen!” Jag slänger mig i sängen igen och drar täcket över huvudet.

”Du kan inte ligga där, du har saker du måste göra”, säger han. Det tar inte många millisekunder innan jag ryter tillbaka att ”jag MÅSTE ingenting!”. Och nu har jag startat ett meningslöst bråk där jag häver ur mig elakheter och ilska, som sedan övergår till tårar. Han vågar inte nämna ordet, men jag vet att han vet. Och jag vet. Men jag förnekar det och försöker hitta en annan anledning. En ”legit” anledning till varför jag känner såhär.

En gång i månaden förvandlas hela världen till en kall och mörk plats. En gång i månaden börjar jag gråta utan någon uppenbar anledning och ilskan tar över mitt liv. En gång i månaden känner jag att jag inte duger som jag är. En gång i månaden vill jag flytta, byta jobb, göra slut och klippa av mig håret.

En gång i månaden går jag sönder, i vad som känns som en miljon bitar.