The Pink Grapefruit

A year in the life
Jag är ett Gilmore Girls fan. Ett stort sådant. Och då förstår man kanske att jag just nu är otroligt peppad över de nya avsnittet/filmerna som släpps på fredag! Jag har väntat på det här sedan 2007 när sista avsnittet sändes, och ärligt talat trodde jag inte att det skulle ske. Ni förstår nog inte hur stort det här är för mig. Jag grät när jag såg trailern. Gilmore Girls för mig är inte bara en serie, det är en värld jag går in i när jag mår dåligt, när jag är glad, när jag behöver tänka på något annat och komma bort från verkligheten. Jag älskar den lilla staden, karaktärerna och känslan av att inget dåligt kan hända (nu finns det tyvärr ett par större dåliga händelser i serien, men generellt är det en feel good serie). Jag kan inte ens fatta att det kommer ut om TVÅ DAGAR!
 
 
 
När man släpper kontrollen och allt går åt helvete
För snart ett år sedan (tror jag?) började jag fasa ut gluten ur min kost, detta för att jag ville se om min akne skulle bli bättre av det. Jag vet inte hur länge jag har varit helt glutenfri, men ett bra tag i alla fall, bortsett från några enstaka pizzor och falafelrullar utspritt över året. För kanske två veckor sedan bestämde jag mig för att börja äta små mängder gluten igen, i form av knäckebröd då det är så himla dyrt med glutenfritt bröd. Detta beslut ångrar jag nu djupt. Min akne har blossat upp och är värre än jag kan minnas att den varit. Cystor under huden börjar bildas i klasar och det gör ont. Om detta akneutbrott är ett resultat av glutenintaget kan jag inte säga med säkerhet, då jag också ändrat min hudvård något, samt börjat ta en sked linfröolja till frukost... sen är det ju det där med hormoner.
 
Det jobbiga är att jag hela tiden testar nya grejer, så det är svårt att avgöra vad som orsakar vad. Jag kommer dock att utesluta gluten igen framöver, så får vi hålla alla tummar och tår att det hjälper och att det här utbrottet går över fort.
 
Den här dagen har dock inte varit helt dålig. Jag gjorde ett nytt försök med foundationen och kan nu meddela att jag lyckats göra en riktigt bra en! Den är lagom täckande och definitivt mer återfuktande. Den känns som en vanlig foundation som man kan köpa i vilken affär som helst, fast med naturliga och mycket färre ingredienser. Recept kommer framöver.
Att tillverka sitt eget smink
 
I fredags förra veckan tillverkade jag min alldeles egna flytande foundation. Jag har alltid trott att det skulle vara komplicerat att göra detta själv. Ingen av de naturliga foundations jag köpt förut har varit särskilt bra, så självklart börjar man tro att det inte är möjligt. Men faktum är att det är ganska lätt. Det är få ingredienser och man kan anpassa dem lite efter vilka egenskaper man vill ha och vilken hudtyp man har.
 
Jag blev helt lyrisk när jag hade gjort min första batch. Det var utan tvekan den bäst täckande foundation jag någonsin provat, och bra täckning ville jag ju ha eftersom jag har många svårtäckta ärr. Så jag lät den vara tjock och täckande. Väl hemma när jag testade den på hela ansiktet insåg jag att den var FÖR täckande och alldeles för tjock i konsistensen. Så jag hällde i lite mer olja och drygade ut den med lite micapulver. Det blev definitivt bättre, men jag har efter en hel dags användning nu också insett att den inte passar min hudtyp. Jag använde bland annat zinkoxid och majsstärkelse, och båda dessa är väldigt uttorkande. Det kan jag säga att det märktes på huden framåt kvällen.
 
Så jag kommer att fortsätta jobba på receptet och tillföra råvaror som är mer vårdande, sen kan jag dela med mig av receptet. :)
 
Samma dag blandade jag till ett transparent puder som är busenkelt att göra själv. Det innehåller bara två ingredienser; mica och kaolin. Det finns puder som endast består av mica, men kaolin suger upp fett och vätska, så jag tillförde en liten del kaolin för att pudret ska bli mer mattande. Mängden kaolin kan man justera lite efter hudtyp. Det här pudret ger alltså ingen färg utan det är mattar bara ner och hjälper till att "sätta" foundation.
 
Transparent puder:
1 msk matt mica
1 tsk kaolin
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara