The Pink Grapefruit

Hur medveten produktdesign får oss att konsumera mer
Visste ni att glödlampors livslängd är förkortad med flit för att vi ska behöva köpa nya glödlampor oftare? Och att nylonstrumpbyxor en gång i tiden höll så bra att de kunde dra en bil? Hur länge höll din senaste smartphone innan batteriet gav upp?
 
Jag ska erkänna att jag var en högkonsumerande tonåring. Jag köpte onödiga grejer varannan dag eftersom det var det man gjorde när man hade fritid och umgicks med folk; man shoppade. Idag är större delen av min konsumtion matrelaterad, och även där finns det rum för förbättring. Det handlar inte bara om vad man handlar, utan också varifrån, hur mycket och i vilket syfte. Även om man pantar flaskor, sopsorterar och åker kollektivt så skadar våra konsumtionsmönster miljön.
 
I snart två och ett halvt år har vi bott på 27 kvadrat, jag och min pojkvän. När vi berättar detta för folk spärrar de upp ögonen och undrar hur vi lyckats hålla ihop så länge. Jag ska inte ljuga och säga att det varit lätt, men det har lärt oss väldigt mycket. När man bor på så liten yta lär man sig att använda det lilla man har. Man inser att man inte behöver fler kläder än vad som får plats i den lilla garderoben. Man inser att det går lika bra att göra kaffe i en manuell kaffepress, att fyra tallrikar är tillräckligt och att det viktigaste är tak över huvudet och mat på bordet. Vi behöver inte en espressomaskin, glassmaskin, borrmaskin (som man använder i 5 minuter av dess livslängd) etc. Nu har vi faktiskt lyckats få tag på en större lägenhet som vi flyttar in i till sommaren, och jag hoppas att vi tar med oss lärdomarna från tiden i vår lilla etta, för konsumtionen som den ser ut idag i världen behöver förändras.
 
Här är en väldigt bra dokumentär om bland annat glödlamporna och varför produkter går sönder väldigt snabbt. (Länk)
 
 
Spara
Spara