The Pink Grapefruit

3 tips för ett giftfritt och mer hållbart hem
Att man ska plastbanta, skippa sköljmedlet och äta mer veganskt för miljöns och hälsans skull är förmodligen ingen nyhet. Men jag tänkte dela med mig av tre tips på vad man kan göra utöver de mest uppenbara tipsen som florerar på nätet.
 
 
 
- Spara glasburkar
Jag har sedan kanske två år tillbaka börjat spara glasburkar från oliver, soltorkade tomater och annan mat. Dessa burkar är toppen att lägga matrester i, diverse torrvaror såsom linser, nötter, frön och mjöl, och till att lägga in egna grönsaker. Detta har gjort att jag inte behöver köpa fler matlådor, att jag minskar svinnet och håller skafferiet rent och fritt från små insekter som tycker om att gnaga på mjölpåsar och annat. Har man turen att bo i en stad där man kan köpa förpackningsfria produkter i lösvikt kan man dessutom ta med sig glasburkarna när man handlar och på så vis slippa köpa fler förpackningar. Win, win, win!
 
 
 
- Sy egna kaffefilter, rengöringspads och mensskydd
Menskoppen är idag ett mycket populärt mensskydd, men ibland behöver man komplettera med något mer om man blöder mycket eller helt enkelt vill känna sig lite tryggare om det skulle uppstå läckage. Tygbindan är ett utmärkt komplement som går att tvätta och återanvända i många år. Det finns tygbindor att köpa på nätet, bland annat från ett svenskt märke som heter Imse Vimse. De säljer även rengöringspads som man kan använda för att ta bort smink, samt blöjor och andra babyrelaterade produkter. Är man händig kan man sy egna mensskydd, rengöringspads och till och med kaffefilter!
 
 
 
- Växter som ger bättre luft och tar upp gifter
Växter tillför hemtrevnad och i vissa fall trend till hemmet, men visste ni att vissa växter också är bra på att ta hand om gifter i luften? Fredskalla, Ormbunke, Guldpalm, Svärmorstunga och Gullranka är exempel på växter som renar luften och ökar luftfuktigheten. Ställ dessa växter med fördel i miljöer med mycket elektronik eller i sovrummet.
 
 
Har ni några fler tips?
Spara
Spara
Spara
Spara
#1 - Elsa

åh, aldrig tänkt på det där med tygbindor! tack för den. men är det inte svårt att tvätta?

Svar: Det är faktiskt inte så svårt. Har de legat länge i tvättkorgen kan det vara bra att blötlägga dem i kallt vatten en stund innan man slänger dem i tvättmaskinen. Sen tvättar man i 60 grader. :)
The Pink Grapefruit

#2 - Tess

Superbra tips! Vi försöker använda burkar och tvättbara påsar från Keep Leaf istället för plastpåsar, när vi väl måste använda plastfolie så kör vi på en nedbrytbar variant från Ah! Table.

Svar: Tack för tips! Jag ska kolla in produkterna du nämner :)
The Pink Grapefruit

#3 - meh.blo.gg

Bra tips!

#4 - P i X E L I E – Erica Pettersson

Tack för det här inlägget!
Det senaste året har jag blivit mer och mer intresserad av just en mer hållbar och enklare livsstil, så jag suger åt mig av alla tips jag får :-D

Svar: Vad kul! :)
The Pink Grapefruit

#5 - kerstin ehrenholm

tack för bra tipps

#6 - Johanna

Vilket toppeninlägg, hurra!

#7 - Saras serieblogg

Vilka bra tips! En glasburk hade jag verkligen behövt idag när saltpaketet gick sönder över hela köksgolvet! Ska verkligen börja samla på sådana. Jag äger faktiskt både Fredskalla och Guldpalm men visste inte att växterna rensar luften så bra!

Svar: Haha, samma sak hände här hemma för någon vecka sedan. Saltpaketet tappades i en pöl med diskvatten, och jag var då snabb med att hälla över det som gick att rädda i en tom glasburk. Tur att jag hade ett gäng burkar i skåpet. :)
The Pink Grapefruit

#8 - Anonym

Tack för tipsen! Mitt bästa är att jag fryser in överblivet bryggkaffe i frysen. Sedan är det bara att ta fram och hälla mjölk över, tillsätta lite socker och vips så har man en islatte! Ha en fin dag!

Svar: Åh! Bästa tipset ju, tack!
The Pink Grapefruit

#9 - SOFIAMILK

Bra tips! Framförallt glasburkarna, jag tycker dessutom att det är himla fint att faktiskt se ingredienser och innehåll istället för massa plastförpackningar. Jag brukar skriva bäst före-datum med en vit griffelpenna som går att sudda bort, så behöver man inte oroa sig för att innehållet blir för gammalt :)

Svar: Bra tips! Jag brukar inte direkt titta på bäst före datum på torrvaror, men det låter som en bra och snygg idé. :)
The Pink Grapefruit

#10 - EVELINA

Tack för tipsen! Behövs alltid fler tips av den här sorten :)

#11 - Ronette

Bra inlägg! Och glasburkar är ju oftast mycket snyggare att ha framme också än en stor brokig skara med förpackningar och påsar. Ska helt klart plastbanta bort lite nu när vi snart ska flytta :)

Svar: Visst är dem!
The Pink Grapefruit