The Pink Grapefruit

Roadtrip genom Sverige och Norge
 
För två veckor sedan startade jag och sambon en roadtrip som skulle ta oss hela vägen upp till Abisko i Sverige, och sedan ner och över till Norge. Jag har rest en del i världen genom åren, men har aldrig varit längre norrut i Sverige än Stockholm, vilket är ganska pinsamt. Sambon har gjort Sverigeresor flertalet gånger, men har inte varit så mycket i Norge, så det var nya intryck som väntade oss båda.
 
PLANEN
Resan planerades inte så mycket egentligen. Vi visste att vi ville till Abisko nationalpark, och att vi någonstans skulle åka över till Norge, se Geiranger och besöka en vän i Lillehammer. Planen var att laga vår egen mat, sova i bilen och vara så mycket i naturen som möjligt. Vi hade ca 10 dagar till vårt förfogande eftersom vi behövde lämna tillbaka den lånade bilen ett visst datum.
 
 
MAT & HUSRUM
Precis innan resan köpte vi ett Trangia-kök. Med hjälp av detta kunde vi både koka och steka mat i princip var som helst. Vi brukade stanna på rastplatser och koka te, gröt, pasta, ris... ja allt vi var sugna på helt enkelt. Det här är ett jättebra sätt att spara pengar då det är dyrt att äta på restaurang varje dag, och eftersom vi inte äter animalier blev det också lättare för oss att göra vår egen mat. Ska man åka över till Norge rekommenderar jag att man köper maten i Sverige, alltså konserver, pasta, ris etc, då allt är extremt dyrt i Norge. Ibland skiljer det bara några kronor, och ibland kostar saker tre gånger så mycket där borta.
 
 
Sov gjorde vi för det mesta i bilen i sovsäckar med kompletterande filtar och täcken. Vi stod på rastplatser och badplatser där det fanns tillgång till toalett och vatten som vi kunde göra rent Trangiaköket med. Ibland var det läskigt för att man stod på en tom parkering, men för det mesta stod vi bredvid husbilar, vilket gjorde att det kändes säkrare. Vi besökte också vänner på vägen som gav oss husrum och tillgång till dusch, annars kan man hitta dusch på campingplatser och bensinstationer. En natt sov vi i en hytte som vi fann längst vägen i Norge. Det var en obemannad campingplats i bergen, bredvid ett vattendrag med turkost vatten, helt fantastiskt!
 
NÄR ÅKER MAN?
Eftersom vi älskar hösten och ville slippa myggen valde vi att åka i slutet på augusti. Det var faktiskt inte så kallt där uppe som det ser ut att vara på bilderna, men några enstaka nätter i bilen var rätt kalla och krävde extra filtar. Annars var temperaturen faktiskt behaglig, och regnet höll sig för det mesta borta. Vi var lite för tidiga för att se landskap fyllda med gula löv. Hade vi åkt 1-2 veckor senare hade vi sett massvis av gula björkar på Sverigesidan, men ska man sova i bil eller tälta och inte tycker om kyla så kan man gott åka i mitten på augusti.
 
 
 
HÖJDPUNKTER
Höjdpunkterna var vandringen i Abisko nationalpark, stugan vi hyrde i närheten av trollstigen, när vi kom upp ovanför trädgränsen efter Geiranger och vandrade upp till de snöklädda bergstopparna, och såklart våra vänner som vi besökte längst vägen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NORGE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara