The Pink Grapefruit

Finnkamp? - Skadliga värderingar i reklam
 
För några veckor sedan befann jag mig på en bensinstation. Osminkad, sliten och trött. Min blick vandrar mot en affisch, den enda affischen på hela bensinstationen. Jag ser en bild på en kvinna med en monsterfinne i pannan och texten "FINNKAMP?" "En av fördelarna med att tanka obemannat". Chockad över vad jag ser tar jag en snabb bild och försöker sedan hitta information om kampanjen, utan resultat.
 
Det var därför glädjande när jag i dagarna fann att denna reklamaffisch har blivit anmäld till Reklamombudsmannen för kränkande reklam. Glädjen varade dock inte länge när jag läste uttalandet och vad man kommit fram till. Men innan vi går in på vad ST1 och Reklamombudsmannen sagt, går vi igenom mina egna känslor och tankar när jag såg denna reklam.
 
Jag har lidit av akne i 10 år. I 10 år har jag skämts över mitt utseende, försökt sminka över det värsta och ibland stannat hemma helt när jag fått markanta, ömmande bölder i ansiktet. Vi ser aldrig modeller med finnar i ansiktet. När vi ser personer med akne i film och tv är det oftast personer som ska uppfattas som "töntar". Akne används som ett sätt att förstärka hur oälskvärda och äckliga dessa karaktärer är. I de fall där en karaktär som anses vara snygg får en finne, är detta världens grej och något som karaktären skäms väldigt mycket över. Dessa värderingar formar hur vi ser på akne och människor som lider av det. Det har tagit mig många år att våga mig ut osminkad utan att skämmas. Jag har accepterat det. Faktiskt börjat må bättre. För det är ju "bara" röda prickar som jag inte kan rå för.
 
Att då mötas av denna reklam är som en smäll på käften. Jag förstår att det är meningen att det ska vara roligt, igenkännande. Men vad är budskapet? Budskapet är att man ska skämmas. Att ha en finne i pannan är något man vill gömma. Det sista man vill är att träffa på andra människor när man ser ut sådär, och därför är det bra att tanka på en obemannad bensinstation. Denna reklam är kränkande. Den är kränkande för mig och alla andra som någonsin lidit av akne.
 
Akne är en sjukdom som i många fall leder till depression och dålig självförtroende. Det kan hindra människor från att gå ut och socialisera, att skaffa jobb, att leva ett normalt liv. Det är otroligt påfrestande både psykiskt och fysiskt. Tänk dig att gå runt med ömmande, variga bölder i ansiktet. Varje dag. Det gör ont att prata, det gör ont att skratta, det gör ont att tvätta ansiktet. Men det som gör mest ont är hur man dessutom måste skämmas och försöka dölja det. Att redan må extremt dåligt över något och sedan gå ut och se denna affisch är som en bekräftelse på att alla ens nedvärderande tankar är sanna. Akne är äckligt. Akne ska man skämmas över.
 
Hur ser Reklamombudsmannen på denna kampanj?
 
"Även om acne självklart kan vara besvärligt eller till och med försvåra personers vardag och självbild, kan scha­bloniserandet av att ha fått en ensam finne (det vill säga en tillfällig olägenhet som normalt inte ens benämns som acne) såsom i nu förevarande reklamenheten, rimligtvis inte sägas utgöra en kränkande eller nedvärderan­de framställning."
 
Okej, så bara för att det är en ensam finne är det inte kränkande mot människor som lider av akne? En enda finne är något att skämmas över, men har man fler är det såklart inte pinsamt eller roligt längre. Man beskriver bilden som en karikatyr och att den är "uppenbart överdriven samt har en tydlig humoristisk ansats". Bara för att den är överdriven och menad att vara humoristisk betyder inte det att den inte är kränkande och förmedlar skadliga värderingar.
 
ST1s förklaring och Reklamombudsmannens motivering låter mest bara som "Meh, det var ju bara ett skämt!". Det är uppenbart att opinionsnämnden och reklambyrån som skapat affischen inte förstår allvaret i hur denna typ av framställning kan skada människor som lider av akne och hur det bidrar till problematiken kring skam associerat med akne.
 
Gör om, gör rätt!
 
Här kan ni läsa anmälan och opinionsnämndens uttalande:
 
 
Spara
#1 - Hanna Karlsson

Min första tanke är att det är lite kul. Men när jag läser dina tankar om hur du känner det så förstår jag att det av andra kan uppfattas på ett annat sätt. Det är ju jättesvårt det där för nästan vad man än skriver om finns det någon som kan ta illa upp och det går verkligen inte att göra alla till lags. Modigt att du skriver om dina tankar och känslor. Kram

Svar: Ja, det är verkligen svårt att inte trampa någon på tårna. Men jag tycker det är skillnad på att skämta om en sjukdom som många lider och mår dåligt av, och att skämta om att man kan fisa eller peta i näsan på obemannade bensinstationer. Det ena är dessutom direkt kopplat till utseende och vikten av att ha fin hy. Är det en slump att det är en kvinna på bilden? Hade bilden fått samma värde om det var en man som var generad över en finne? Jag tycker det är viktigt att ifrågasätta reklam så att man slutar förmedla skadliga värderingar. Samtidigt försöker jag undvika att bli kränkt av allt och alla, men den här affischen slog hårt mot en av mina känsligaste punkter.
Tack för din kommentar!
The Pink Grapefruit

#2 - Emma

Otroligt modigt av dig att skriva om detta och tala om dina egna problem. Även bilden på din header får mig att tänka att du är sällsynt och stark. Det är så vackert att se människor "otäckta", äkta men så sällan det lyfta fram som positivt! Själv haft problem med finnar och kan bli helt paff över hur totalt inkompent vissa företeelser behandlas i media osv....Tack för bra inlägg :)

Svar: Tack så hemskt mycket för din kommentar! Det är fint att kunna nå ut med sånt här. :)
The Pink Grapefruit